Afscheidswedstrijd Peter Bronkhorst

De wedstrijd van team  IV tegen VIOS VI van jongstleden zaterdag was vervroegd naar 13.00 uur. Met een bijzondere bedoeling . Aanvoerder Peter Bronkhorst; ook wel Peter Bus genoemd  werd een afscheid aangeboden. Noodgedwongen moet hij vanwege een blessure zijn carrière beëindigen. Het was een verrassing voor Peter en daar houdt hij eerlijk gezegd niet […]

Geschreven door Prins Bernhard

Op 8 november 2017
"

Lees meer

Peter Bus 1

De wedstrijd van team  IV tegen VIOS VI van jongstleden zaterdag was vervroegd naar 13.00 uur. Met een bijzondere bedoeling . Aanvoerder Peter Bronkhorst; ook wel Peter Bus genoemd  werd een afscheid aangeboden. Noodgedwongen moet hij vanwege een blessure zijn carrière beëindigen.

Het was een verrassing voor Peter en daar houdt hij eerlijk gezegd niet zo van. Natuurlijk had hij iets opgevangen en Peter heeft weinig signalen nodig om conclusies te kunnen trekken. Zeker toen zijn gezin zich aan de zijlijn meldde  en ook nog vele oud voetballers; ook wel oude knakkers genoemd. Toen viel het kwartje . Na rust omkleden en C. Arjo stond de aanvoerdersband af aan Peter.  Hij heeft zich gedurende enkele minuten heel goed geweerd en de voormalig MC zag hem nog weer een degelijke pass afleveren, die weer de nodige  lucht bracht bij de defensie van team IV.  Als voetballer uit het juiste hout gesneden,  voelde Peter zich nog heel lichtelijk teleurgesteld door zijn snelle wissel.  Maar de teamleiders Peter en Arnold weten waar zij mee bezig zijn. Dat geldt eigenlijk voor alle leiders, die team V en IV hebben gekend en dat zal ook zeker gelden voor de overige teams. Er zit heel veel moois bij deze club , die juist anno nu dringend toe is aan uitbreiding  van bestuur en staffuncties.

Voor deze afscheidswedstrijd werd speciaal één van de allerbeste scheidsrechters ; zo niet de allerbeste; aangetrokken . Tom van Laar ofwel Tommario, zelf ook begenadigd voetballer.   Onverstoorbaar en foutloos werd er gefloten en met zoveel deskundig publiek is dat een prestatie. Want zoals gezegd; veel oud spelers gaven acte de présence en wisten de weg naar de Zandsteeg te vinden.  Een feest van herkenning .  Met namen te noemen is het gevaar van vergeten groot, maar oud HC Dibbèt mag wel even genoemd worden. Hij heeft natuurlijk weer niks geregeld, maar op de achtergrond heeft hij zijn steentje bijgedragen en in de kantine zat de HC weer volledig in zijn rol. Een lijstje  kwam uit zijn borstzak , met daarin het dekkingsplan voor de consumpties en hetzelfde briefje werd gebruikt voor het noteren van de bestellingen. Heel veel jaren heeft Peter als aanvoerder met Dibbèt  als HC samengewerkt. Soms bijgestaan door 1 of 2 AC’s en ook nog enkele jaren door een MC., die zich overal mee mochten bemoeien zolang het maar niet over de opstelling ging.

 

In een gloedvolle en humoristische  toespraak heeft Tom van Laar deze samenwerking voor het voetlicht gebracht.  Maar ook de trouw en inzet van Peter in zijn taken van aanvoerder die wel verder gingen dan de scheidsrechter een hand geven . Samen met Alie, zich jaren ingespannen de shirtjes helder te houden en op tijd in de kleedkamer te laten zijn. Een keer afwezig in de uitwedstrijd tegen Holten en prompt waren er geen shirtjes. De ene anekdote volgde de andere op waarbij ernst en luim aan bod kwamen.  Het trainingspak  vanuit een of andere vredesmissie tot aan het door iedere speler gevreesde geheime jaarlijkse overleg tussen H.C ;  de C.; AC’s en de M.C.  Natuurlijk de onvergetelijke Back to basic sessies ; waar Peter de techniek van het slapen in een slaapzak heeft geleerd. Hij had heel rap door dat niet als eerste zijn hoofd naar binnen moest. …….

Peter Bus 2
Namens de spelers van team IV kwamen C. Arjo en Chris in actie. Met Chris heeft Peter al veel langer gevoetbald  en daarmee besprak hij zaken . De foto dateert van 10 oktober 2009 om 13:44:31 uur .  Chris is ook een echte brandjesblusser die vaak als motto voert: kies de logische weg en niet de mooiste.  De vergelijkingen die spreker Chris maakte met de vorige spreker, halen dit verslag niet.

Ook Chris maakte duidelijk dat aanvoerder zijn meer is dan alleen voetballende kwaliteiten.  En Peter is okay; aldus Chris. Onvermoeibaar, altijd aandacht in – maar zeker ook buiten het veld voor zijn medespelers.  De lijstjes altijd paraat; niets ontbrak. Niet op zijn mondje gevallen en een ijzeren loopvermogen, waarbij de bal wel eens werd vergeten. Dit tegen het advies van de HC in. Namens zijn team mocht C. Arjo een prachtig cadeau overhandigen aan Peter Een ingelijst shirt met Peter Bus; nummer 3 , C. ;  wat met een brede lach in ontvangst werd genomen door Peter.  Het eerder genoemde consumptie dekkingsplan werkte voortreffelijk  en de sfeer onder het genot van een hapje en een drankje was dik in orde. Optimale teamsport.

Peter Bus 3

We sluiten dit stukje af met nog een verantwoordelijkheid van de C., namelijk het nemen van een strafschop . Deze foto is van 7 november 2008 van de wedstrijd tegen  Oene IV, door Theo destijds gekwalificeerd als een draak van een wedstrijd. Prins Bernhard V won met 4-2 en de penalty werd ( weliswaar in de rebound) ingeschoten door Peter. Michèl Haarhuis was de scheidsrechter.

Tenslotte; het duel tegen VIOS team VI eindigde in 4-4.

Verklaring afkortingen. C.= captain; H.C = hoofdcoach; A.C = assistent coach en M.C = mental coach . De laatste functie destijds ingesteld door H.C. Dibbèt . In zijn jaarlijkse bespreking met Marco van Basten ; de toenmalige bondscoach ; heeft Marco besloten deze functie eveneens in te vullen bij het Nederlands Elftal.

Op deze foto zet C. Bus de lijnen uit tegen een wedstrijd uit tegen Oene op 3 oktober 2009

Peter Bus 4

In het fotoalbum staan nog een aantal foto’s die door Gijs zijn gemaakt.