KNVB Regio Cup

KNVB WIL SEIZOEN AFSLUITEN MET REGIO CUP Door het coronavirus zit een ‘normale’ afronding van de huidige competities in hetamateurvoetbal er niet meer in. Wat we nog wel kunnen verwachten dit seizoen hangt af van de coronamaatregelen en verschilt per categorie. Nadat het kabinet gisteren de routekaart met coronamaatregelen heeft gepresenteerd, kunnen we dit vandaag […]

Geschreven door Prins Bernhard

Op 3 februari 2021
"

Lees meer

KNVB WIL SEIZOEN AFSLUITEN MET REGIO CUP

Door het coronavirus zit een ‘normale’ afronding van de huidige competities in het
amateurvoetbal er niet meer in. Wat we nog wel kunnen verwachten dit seizoen hangt af van de coronamaatregelen en verschilt per categorie. Nadat het kabinet gisteren de routekaart met coronamaatregelen heeft gepresenteerd, kunnen we dit vandaag opvolgen met de eigen routekaart voor het amateurvoetbal. Hierin speelt de onzekerheid rondom de ontwikkeling van het coronavirus de hoofdrol. Veel scenario’s zijn hierdoor eerder al gesneuveld, maar ons doel blijft om opties open te houden en iedereen zoveel mogelijk te laten voetballen als dat (weer) kan. Sportiviteit blijft de leidraad.

Categorie A
Alleen voor de categorie A is er nog een optie om de eerder gestarte competities dit seizoen te hervatten als de eerste seizoenshelft nog kan worden uitgespeeld. In dat geval geeft het sportieve aspect de doorslag (eerdere wedstrijden zijn niet voor niets gespeeld) en dan zijn beperkte promotie en degradatie nog mogelijk. In de routekaart van het kabinet staat dat volwassenen vanaf het eerstvolgende risiconiveau (‘ernstig’) weer volledig mogen trainen met maximaal een elftal. Hierdoor blijft de optie – ondanks alle onzekerheden – bestaan dat de competities voor de categorie A dit seizoen alsnog afgerond kunnen worden.

De KNVB hanteert voor de senioren veldcompetities in categorie A een uiterste startdatum in het speelweekend van 10 en 11 april en een minimale voorbereidingsperiode waarin zonder beperkingen getraind kan worden (vanaf risiconiveau ‘ernstig’) van 4-5 weken. Trainen zonder beperkingen zou in dat geval mogelijk moeten zijn vanaf 10 maart. Voor de jeugd uitkomend in de categorie A is de uiterste startdatum van de competities in het speelweekend van 17 en 18 april. Omdat het grootste deel van deze teams op dit moment al zonder beperkingen kunnen trainen, geldt voor hen een kortere voorbereidingsperiode van 2-3 weken. Alle jeugdteams (incl. O18 en O19) moeten in dat geval vanaf 24 maart zonder beperkingen kunnen trainen.

Mocht in de eerstvolgende coronapersconferentie van 23 februari blijken dat er niet
afgeschaald kan worden naar het risiconiveau ‘ernstig’, dan worden alle competities in de
categorie A definitief niet meer hervat. Teams uitkomend in de categorie A stromen in dat
geval door naar de KNVB Regio Cup. Medio februari start de KNVB een inventarisatie onder
teams uit de categorie A over hun deelname aan de KNVB Regio Cup.

Categorie B
Gisteren kondigden we al aan dat we voor teams in de categorie B een KNVB Regio Cup
gaan organiseren zodra de coronamaatregelen dit toelaten. Dit zijn kleinschalige regionale
competities. Niet alleen zorgt dit voor minder lange reisafstanden, ook vergroot dit de kans op aantrekkelijke lokale derby’s. Teams uit de categorie B doen standaard mee aan deze Regio Cup, tenzij zij zich hiervoor afmelden.

Bron: KNVB